Απώλεια βάρους μέσω ισορροπημένης διατροφής και άσκησης

διατροφή και απώλεια βάρους
Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ψάχνοντας κανείς στο διαδίκτυο θα βρει χιλιάδες διαφορετικές δίαιτες για απώλεια βάρους, ορισμένες από αυτές βασίζονται στην κατανάλωση περιορισμένων θερμίδων, πολλών υγρών ή στον αποκλεισμό ορισμένων κατηγοριών τροφίμων.

 

Ελκυστικοί τίτλοι όπως “άμεσα αποτελέσματα” ή “τρία κιλά σε μία εβδομάδα” μπορεί να μας τραβάνε της προσοχή όμως συνήθως οι δίαιτες που προτείνουν δεν είναι αποτελεσματικές. Αν η απώλεια βάρους είναι ένα θέμα που μας απασχολεί διαρκώς ίσως να πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε μία γρήγορη λύση και να αναζητήσουμε συνήθειες που όχι απλά θα βελτιώσουν την εμφάνιση και την φυσική μας κατάσταση αλλά θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

 

Πως χάνει βάρος το σώμα μας;

 

Πριν ξεκινήσουμε μία καινούρια διατροφή που έχει ως στόχο την απώλεια βάρους είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πρώτα πώς το σώμα μας χάνει κιλά.

 

Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε το ανθρώπινο σώμα σαν ένα αυτοκίνητο. Για να λειτουργήσει η μηχανή του χρειάζεται καύσιμα, τα οποία χρησιμοποιεί για να μετακινηθεί.

 

Στην περίπτωση του ανθρώπινου οργανισμού τα καύσιμα είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε που χάρη στον μεταβολισμό μας διασπώνται σε απλούστερες ουσίες και απελευθερώνουν ενέργεια. Ωστόσο, όταν μέσω της διατροφής μας λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε ο οργανισμός μας δεν τις χρησιμοποιεί όλες για παραγωγή ενέργειας και αποθηκεύει μέρος αυτών με τη μορφή λίπους.

 

Ακολουθώντας μία διατροφή για απώλεια βάρους στόχος μας είναι να αντιστρέψουμε αυτήν την αναλογία, δηλαδή να καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που έχουμε λάβει. Όταν το σώμα μας δεν λαμβάνει από το φαγητό όλες τις θερμίδες που χρειάζεται για να εκτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες ανατρέχει στο λίπος που έχουμε ήδη αποθηκευμένο ως εναλλακτική πηγή ενέργειας. Όταν το σώμα μας καίει λίπος για ενέργεια χάνουμε βάρος.

 

Πως θα μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε ημερησίως;

 

Για να καταφέρουμε να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε κάθε μέρα χωρίς ταυτόχρονα να αισθανθούμε αδυναμία και πείνα πρέπει να τροποποιήσουμε τις διατροφικές μας επιλογές. Αν ρωτήσουμε οποιοδήποτε διατροφολόγο ή διαιτολόγο θα μας προτείνει να αυξήσουμε τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής μας. Ωστόσο είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί μας προτρέπουν στην κατανάλωση αυτών των τροφίμων.

 

Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά ανήκουν στην κατηγορία των μη επεξεργασμένων τροφίμων. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα όσπρια, τα δημητριακά και οι σπόροι και οι ξηροί καρποί.

 

Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα σε αντιδιαστολή με τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν χαμηλότερη θερμιδική αξία όμως υψηλότερη διατροφική αξία. Αυτό σημαίνει ότι προσλαμβάνοντας λιγότερες θερμίδες μπορούμε να μας παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

 

Χάρη σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά το σώμα μας απελευθερώνει παραπάνω ενέργεια όμως ταυτόχρονα εφοδιάζεται με τα υλικά για να βελτιώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να δημιουργήσει ένα ισχυρό τείχος προστασίας ενάντια σε ιούς και ασθένειες. Επιπλέων, είναι αποδεδειγμένο πως η πρόσληψη τροφίμων με υψηλή διατροφική αξία έχει άμεση σχέση με την καλή διάθεση και με την αίσθηση ευεξίας.

 

Τι είναι ένα ισορροπημένο γεύμα;

 

Θεωρητικά είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσουμε μία πιο υγιεινή διατροφή γνωρίζοντας τις ομάδες τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουμε ωστόσο, στην πράξη είναι λίγο πιο περίπλοκο. Ο κύριος λόγος που αποτυγχάνουμε στο να ακολουθήσουμε μία διατροφή για απώλεια βάρους είναι επειδή ξαφνικά καλούμαστε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο διατροφής μας.

 

Στο πρόγραμμα μας έχουμε τρόφιμα που είτε δεν μας αρέσουν, είτε δεν ξέρουμε πως να τα μαγειρέψουμε είτε απλά δεν είμαστε συνηθισμένοι να τα τρώμε.

 

Αλλάζοντας τον τρόπο διατροφής μας χτίζουμε ουσιαστικά μία καινούργια συνήθεια που από μόνο του είναι μία διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς για όλους μας είναι ευκολότερο να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που είμαστε συνηθισμένοι να κάνουμε. Το μυστικό στο να ακολουθήσουμε μακροπρόθεσμα ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής είναι να εντάξουμε στα γεύματα μας υλικά που μας αρέσουν και απολαμβάνουμε.

 

Αν το αγαπημένο μας φαγητό είναι ο μουσακάς που ως γνωστόν είναι ένα βαρύ πιάτο δεν χρειάζεται να το βγάλουμε από το διαιτολόγιο μας. Με μικρές τροποποιήσεις στην ποσότητα του λαδιού και της μπεσαμέλ, καθώς και στον τρόπο μαγειρέματος μπορούμε να συνεχίσουμε να το απολαμβάνουμε σε μία πιο υγιεινή εκδοχή του.

 

Προσαρμόζουμε το πρόγραμμα μας στις προτιμήσεις μας, αν απεχθανόμαστε το σπανάκι μπορούμε απλά να το αποφύγουμε και να κάνουμε σαλάτες και ζεστά πιάτα με βάση το μαρούλι, τα χόρτα ή τη ρόκα.

 

Ένας σημαντικός παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατροφή μας είναι οι ποσότητες. Φροντίζουμε έτσι ώστε τα γεύματα μας να περιέχουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τον τρόπο ζωής μας υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις ποσότητες που πρέπει να λαμβάνουμε ημερησίως όμως ένα γενικός κανόνας είναι να χωρίζουμε το πιάτο μας σε τρία μέρη εκ των οποίων το ένα είναι οι πρωτεΐνες, το άλλο οι υδατάνθρακες και το τρίτο οι φυτικές ίνες.

 

Πως μας βοηθάει η γυμναστική στην απώλεια βάρους

 

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει το σώμα μας χάνει βάρος όταν καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από αυτές που λαμβάνει, οπότε θεωρητικά μπορούμε να χάσουμε βάρος απλά μειώνοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε ημερησίως χωρίς να χρειάζεται να γυμναστούμε. Όντως, πρακτικά αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει ωστόσο θα έκανε την διαδικασία της απώλειας βάρους πιο δύσκολη και δεν θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα στην εμφάνιση μας και στο ποσοστό της μυϊκής μας μάζας φτάνοντας στο βάρος που στοχεύουμε.

 

Η σωματική άσκηση είναι ίσως ο πιο σημαντικός μας σύμμαχος στην διαδικασία της απώλειας βάρους, καθώς μας βοηθά στο να καταναλώσουμε ακόμα περισσότερες θερμίδες ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να διατηρήσουμε ή και να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα.

 

Η αύξηση της μυϊκής μας μάζας έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Αφενός, βελτιώνει την εμφάνιση μας και την εικόνα του σώματος μας, αφετέρου μας βοηθά να κάψουμε ακόμα περισσότερες θερμίδες. Ενδυναμώνοντας τους μυς μας με την άσκηση δεν καίμε θερμίδες μόνο κατά την περίοδο της προπόνησης αλλά προοδευτικά όλη την ημέρα.

 

Χάρη στη σωματική άσκηση χρησιμοποιούμε περισσότερη ενέργεια και έτσι μπορούμε ακόμα και αν καταναλώσουμε μεγαλύτερες μερίδες φαγητού να συνεχίσουμε να χάνουμε βάρος. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της γυμναστικής εκκρίνονται ορμόνες που επηρεάζουν θετικά τόσο τον μεταβολισμό μας όσο και τη διάθεση μας.

 

Ισορροπημένη διατροφή και άσκηση για διατήρηση των αποτελεσμάτων

 

Η αλλαγή των διατροφικών μας επιλογών είναι μία συνήθεια που χτίζουμε σε βάθος χρόνου για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Δεν έχει καμία ουσία να ακολουθήσουμε για δύο μήνες ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και άσκησης εάν μόλις φτάσουμε στο στόχο μας ξαναγυρίσουμε και πάλι σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

 

Όταν η διατροφή μας έχει ως βάση αγνά προϊόντα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα πολύ γρήγορα θα νιώσουμε την θετική αλλαγή στο σώμα μας και στη διάθεση μας, ενώ ακολουθώντας τους απλούς κανόνες που αναφέραμε παραπάνω θα πετύχουμε σταδιακά την απώλεια βάρους. Το χάσιμο των παραπανίσιων κιλών είναι μία διαδικασία που παίρνει χρόνο όμως αν καταφέρουμε να πετύχουμε μόνιμες αλλαγές στον τρόπο διατροφής μας είναι σίγουρο πως τα αποτελέσματα θα κρατήσουν για πολύ καιρό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Μεταβολισμός - betterself.gr
Health
Μάθε τα πάντα για το πως μπορείς να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου και με ποιο τρόπο αυτό επηρεάζει την καύση λίπους και την απώλεια βάρους
Γλουτιαίοι γυμναστική
Tips & Tricks
Γλουτιαίοι…μια πολύ σημαντική μυϊκή ομάδα και για τους άνδρες
Health
10+1 λόγοι για να ξεκινήσεις γυμναστική